Kunst & cultuur in Spanje:
topmusea in de mooiste steden!

Spanje wordt vaak geassocieerd met Costa’s en zon. Maar het land biedt zoveel meer dan dat. Eeuwen van cultuurvermenging en invloeden uit alle windstreken maken de artistieke erfenis des te groter. Elke stad of regio heeft zo z’n waaier aan bezienswaardigheden en cultureel erfgoed. Bovendien kan je deze pareltjes bewonderen op zo’n 2 uur vliegen!

Kunst & cultuur

Eén voet op Spaanse bodem en je belandt meteen in een wervelende trip langs vele vormen van kunst en cultuur. Het land heeft dan ook een erg grote artistieke erfenis. De namen Velazquez, Picasso en Dali klinken niet alleen bij kunstliefhebbers bekend in de oren. Nee, iedereen heeft wel eens van deze kleppers gehoord of – al dan niet bewust - een kunstwerk bewonderd. Met meer dan 1500 musea en een grote diversiteit aan werelderfgoed is een fascinerende reis naar Spanje dus een must.

Topmusea op een rijtje

In Madrid ben je dagen zoet met drie topmusea. Je kan alvast niet om het wereldberoemde Museo del Prado heen. Het herbergt de klassieke topwerken van de Spaanse, Italiaanse en Vlaamse – Rubens en Van Dyck: check – school uit de 12de tot de 18de eeuw. Eén van de toppers die een grote wachtrij veroorzaakt is het meesterwerk van Jeroen Bosch: de Tuin der Lusten.
Ben je eerder een liefhebber van moderne kunst? Bezoek dan het Reina Sofia museum, op een steenworp van het Prado. Hier bewonder je topwerken in avant-garde en hedendaagse kunst. Het hoogtepunt van dit musea is het beklijvende, metersgrote Guernica van Picasso. Maar ook kunstenaars Miró en Dalí zijn sterk vertegenwoordigd, net zoals de creaties van huidige innovatieve kunstenaars.


Een andere optie is het Thyssen-Bornemisza museum boordevol werken van impressionistische toppers zoals Monet, Van Gogh en Cézanne.

Citytrippen in de bekendste steden

Barcelona is één van de bekendste Spaanse steden met z’n impressionante, vaak kleurrijke en al dan niet afgewerkte Gaudícreaties zoals de wereldberoemde Sagrada Família. Een wandeling door de straten brengt je ook langs Romeinse overblijfselen in Barrio Barcino, middeleeuwse wijken in El Gòtic en de mooiste exemplaren van modernisme en avant-garde uit de twintigste eeuw. Kortom, een indrukwekkend historisch-artistiek erfgoed!


Zo’n 350 kilometer zuidelijker ligt Valencia, de mediterrane haven van Spanje. Er zijn maar weinig steden die historische overblijfselen zo harmonieus combineren met innovatieve en eigentijdse architectuur. Denk maar aan het prachtige Ciutat de les Arts i les Ciències. Bovendien zorgt de combinatie van fijn zand, helderblauw water en de nabijheid van kunstbergen voor een uniek karakter.Sevilla was ooit een belangrijke handelspartner van Amerika, maar vandaag staat de havenstad in de regio Andalusië bekend om zijn immense natuurlijke rijkdom. Natuurschatten zoals het Donanareservaat, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en de Sierra Norte maken je helemaal zen.

Madrid heeft één van de belangrijkste historische centra van alle grote Europese steden. Geen wonder dat de stad, gelegen in het geografische centrum van het Iberische schiereiland, uitgeroepen werd tot hoofdstad. Al heeft het rijke culture erfgoed daar vast ook iets mee te maken.

Ontdek ook...

Malaga is dankzij het milde klimaat, de prachtige stranden en aantrekkelijke bezienswaardigheden één van de populairste vakantiebestemmingen in Spanje. Het veertiende-eeuwse kasteel Gibralfaro domineert de skyline van deze bruisende stad en biedt een panoramisch uitzicht over de haven en de zeeboulevard La Farola. Een wandeling naar beneden brengt je langs het Romeins theater, de Malagueta arena en het historisch stadscentrum. Cultuur, zon en zee: wat wil een mens nog meer?Zaragoza is de hoofdstad van de regio Aragón en ligt aan de oevers van de rivier de Ebro, tussen Madrid en Barcelona. Op elke hoek tref je sporen van de Romeinse beschaving aan, zoals de ruïnes van het circus. In deze stad drukten ook de voornaamste godsdiensten, zoals de Islam, het joden- en christendom hun stempel op het indrukwekkende monumentaal erfgoed. Denk maar aan het Paleis van de Aljaferíaen de barokke Pilarbasiliek.


Bilbao is een miljoenenstad in het noordelijke gebied Baskenland. Het situeert zich in het midden van een vruchtbaar landschap vol bossen, bergen, stranden en steile kusten. De stad is waarschijnlijk het bekendst voor z’n architecturale hoogstandje: het Guggenheimmuseum. Maar dat is zeker niet het enige grote architecturaal en infrastructureel project van de stad. Denk maar aan de metro van Norman Foster – ontwerper van het The Gherkin in Londen - en de luchthaven van Calatrava. De economische heropleving in deze bruisende stad is met andere woorden duidelijk merkbaar.


Palma de Mallorca is de hoofdstad van het eiland Mallorca met z’n gelijknamige baai. Het staat bekend als zon- en strandbestemming door het uitstekende klimaat, al is dat zeker niet het enige dat de stad te bieden heeft. Zo zijn de kathedraal, het Almundaina paleis, de vismarkt en Plaza Mayor een bezoekje waard. En dan hebben we nog niets gezegd over de ontelbare baaien, stranden, woeste kliffen en bergketens die het eiland bekronen tot een oase van rust.