15 steden met werelderfgoed van UNESCO in Spanje

Spanje is, op twee na, het land met de meeste door de UNESCO erkendewerelderfgoederen.In15 Spaanse stedenbevinden zich sites die door de UNESCO erkend zijn: Alcalá de Henares, Avila, Baeza, Cáceres, Cordoba, Cuenca, Ibiza, Merida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo en Úbeda. Samen vormen ze de Spaanse Werelderfgoed Steden Groep. In elk van de steden ervaar je de fenomenale geschiedenis en cultuur, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook leuke hedendaagse ervaringen te beleven…

1. Salamanca

De gouden stad, zo wordt Salamanca omschreven. Salamanca ligt in het centrale deel van Spanje, op 212 kilometer van de hoofdstad Madrid. De stad is de moeite waard om zowel overdag als ’s avonds te bezichtigen. Maar Salamanca is op zijn mooist wanneer de zon ondergaat; dan geeft de zon een gouden tint aan de steen van Villamayor dat eeuwen geleden werd gebouwd.

2. Cordoba

Cordoba ligt in het binnenland van Andalusië, waar de geschiedenis en het heden in harmonie samenvloeien. Deze duizend jaar oude stad, die de titel Werelderfgoed kreeg , is een levende erfenis van de verschillende culturen die zich hier in de loop van geschiedenis hebben gevestigd. Als je door de oude wijk loopt, ontdek je een prachtig netwerk aan steegjes, pleinen en witgekalkte binnenplaatsen rondom de Grote Moskee-kathedraal. Het is een weerspiegeling van het belang van Cordoba in de middeleeuwen en is vandaag de dag het symbool van de stad.

3. Santiago de Compostela

Ontdek Santiago de Compostela, de hoofdstad van de regio Galicië. Miljoenen mensen van over de hele wereld komen elk jaar naar hier om het historische centrum te bezoeken dat is uitgeroepen door UNESCO tot Werelderfgoed. Maar dat is niet de enige reden om Santiago de Compostela te bezoeken. Je vindt er standen, magische bossen, ongewone tradities, charmante dorpjes, prachtige wandelroutes en nog zoveel meer. Kom naar Santiago de Compostela en ontdek het zelf.

4. Alcala de Henares

Alcala de Henares, een stad in de buurt van Madrid, is rijk aan monumentaal erfgoed. Kerken, kloosters en universtiteitsgebouwen geven ons een glimp van het leven tijdens de Spaanse Gouden Eeuw. Op weg naar de kathedraal van Los Santos staat het Ninos Justo y Pastor van San Felipe Neri, een eenvoudige kerk versierd met gebeeldhouwde figuren en beroemde barokke religieuze afbeeldingen. Verderop staat de grote gotische kathedraal van Los Santos. Gelegen op een open plein, dient de façade van deze kathedraal als decor voor ‘Don Juan’, een festival dat wordt gehouden op 31 oktober en 1 november.

5. Mérida

De erfgenaam van een prachtig Romeins verleden, dat is Mérida. Deze voormalige hoofdstad van de Romeinse provincie Lusitania is een van de best bewaarde archeologische plaatsen in Spanje. Het Romeinse nalatenschap is nog steeds aanwezig in bijna elke hoek van de stad. Het Romeinse theater is een van de meest emblematische constructies. Het werd opgericht in de eerste eeuw voor Christus en biedt plaats aan 6000 toeschouwers. Het podium wordt gedomineerd door twee opeengestapelde rijen kolommen, versierd met beelden van godheden en keizerlijke figuren. Daarnaast staat het Amfitheater, een arena waarin gladiatoren worstelden met beesten. Beide theaters komen elke zomer weer tot leven tijdens de viering van het Merida Klassieke Theaterfestival.

6. Segovia

Tussen de rivieren Eresma en Clamores ligt het hooggelegen Segovia. Dankzij zijn oude wijk en het Romeinse aquaduct, werd de stad op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Segovia was een handelscentrum van het Romeinse rijk en bereikte tijdens de middeleeuwen zijn periode van grootste schoonheid, een rijke erfenis die wij vandaag te dag nog steeds kunnen bewonderen. Een daarvan is het Romeinse aquaduct op het Azoguejo-plein dat als hoofdingang dient van de oude historische wijk. Het aquaduct moest water dragen naar de verhoogde stad op zo’n 15 km afstand. De emblematische constructie van 29 meter hoog bestaat uit 163 bogen en wordt ondersteund door blokken steen uit de Sierra de Guadarrama-bergen die volledig gips, lood en mortelvrij zijn.

7. Baeza

Deze stad in de provincie Jaen staat op een klein voorgebergte en wordt gedomineerd door een landschap van olijfbomen. Baeza is de thuisbasis van een ongelooflijke erfenis van Renaissance architectuur waar sierlijke gebeeldhouwde stenen zich vermengen met traditioneel witgekalkte huizen.

8. Caceres

Meer dan tien torens domineren de historische wijk van Caceres, begrensd door Arabische muren. Geplaveide straten gemarkeerd door middeleeuwse huizen en paleizen uit de Renaissance vormen de stad, die tot Werelderfgoed is verklaard. De lokale geschiedenis is nauw verwant met een van de historische schiereilandroutes: ‘Via de la Plata’ (de Zilverroute), een Romeinse weg die Sevilla en Astorga verbond, gebruikt door de pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela.

9. Tarragona

Aan de oevers van de Middellandse Zee, aan de Costa Dorada, biedt Tarragona ons een belangrijke erfenis aan monumenten te midden van uitgestrekte stranden. De archeologische overblijfselen, die op de Werelderfgoedlijst staan, zijn een van de hoogtepunten van deze Catalaanse stad. Vanaf hier kan je talloze uitstapjes maken zoals de excursie die je naar een van de best bewaarde cisterciënzer kloosters brengt: het klooster Van Poblet.

10. Avila

Omringd door het Sierra Gredos-gebergte vinden we Avila, een Werelderfgoedstad. Achter de stadsmuren van de hoofdstad van Castilië bevindt zich een waardevolle collectie kerken en paleizen uit de Renaissance die getuigen van de rijkdom van de stad. Het is de geboorteplaats van de heilige Theresia van Jezus en dat heeft zijn stempel gedrukt op Avila, zowel binnen als buiten de stadmuren, met een groot aantal religieuze gebouwen die verbonden zijn het leven van de heilige Theresia.

11. Cuenca

In de regio Castilië-La Manche, tussen Jucar en Huécar, vind je de stad Cuenca. Het historische centrum kijkt uit over de rotsachtige kloofwanden in het hart van het Cuenca-gebergte. De kathedraal Casas Colgadas en de geplaveide straatjes charmeren elke reiziger. Een van de beste tijden om de stad te bezoeken is tijdens de Religieuze Muziekweek, een festival vol kunst, geschiedenis, sport en ontspanning.

12. San Cristobal de La Laguna

San Cristobal de La Laguna, de voormalige hoofdstad van Tenerife, is een historische stad op de Canarische Eilanden. De stad bevat verschillende van de belangrijkste religieuze gebouwen van het eiland waaronder kathedraal als voorouderlijke huizen uit de 17een 18eeeuw. De nabijheid van de kust zorgt ervoor dat je kan genieten van de uitgestrekte stranden die Tenerife rijk is.

13. Ubeda

In de provincie Jaen op een heuvel nabij de vallei van Alto Guadalquivir ligt Ubeda. Bekend als de hoofdstad van de Andalusische Renaissance herbergt Ubeda prachtige monumenten zoals kerken, paleizen en aristocratische huizen. Een van de beste voorbeelden van de Renaissance-architectuur is te vinden op het plein Plaza Vazquez de Molina: de heilige kapel van El Salvador.

14. Toledo

Toledo is een van de Spaanse steden met de grootste rijkdom aan monumenten. Het staat bekend als de ‘stad van de drie culturen’ omdat christenen, Arabieren en Joden hier eeuwenlang samenleefden. Achter zijn muren behoudt Toledo een artistiek en cultureel nalatenschap in de vorm van kerken, paleizen, forten, moskeeën en synagogen.

15. Ibiza

Naast zijn culturele rijkdom in het monumentale gebied van Dalt Vila, wordt de schoonheid van Ibiza versterkt door de zandstranden en baaien in Figueretes, Es Viver en Talamanca. De twee meest opmerkelijke aspecten van Ibiza, zijn biodiversiteit en zijn cultuur hebben ervoor gezorgd om uitgeroepen te worden tot UNESCO Werelderfgoed.