Langs de vrolijke en historische
kanalen van Amsterdam

Hier beleef je het gezellige Nederlandse stadsleven op zijn best

Dat Amsterdam op een enorme aantrekkingskracht kan rekenen, moet niet meer gezegd worden. De gezellige grachten, Gouden Eeuwse karaktergevels, schatrijke musea, vintageboetiekjes en het vrije, vrolijke leven op en naast het water. Hier beleef je het gezellige Nederlandse stadsleven op zijn best.

2 vierkante kilometer sfeer

De topattractie van Amsterdam is geen monument, geen museum, geen meesterwerk, maar de eigengereide sfeer. De stad lijkt op een groot uitgevallen dorp met laagbouw karaktervolle huizen en huisjes met witte vensterramen en hier en daar een trapgevel. Daarbinnen evolueren de Amsterdammers, bekend vanwege hun wat assertieve directe stijl, aangevuld met inwijkelingen uit alle hoeken van de wereld. Amsterdam heeft van alle steden ter wereld het hoogste aantal nationaliteiten binnen zijn bevolking.
De meest aangewezen manier om je onder te dompelen in deze vrije en blije smeltkroes is te voet doorheen de 7 wijken. Een alternatief is een dagticket voor de tram met 'hop on/hop off' naar eigen keuze. Amsterdam mag dan wel de fietshoofdstad van de wereld zijn, als je er de weg niet kent sta je meer stil naast je fiets dan je erop rijden kan. Immers, het centrum van de stad waar alles zich afspeelt is slechts 2 vierkante kilometer groot.

Aan de grachten naar het Anne Frankhuis

Hoe kort je ook in Amsterdam verblijft, een wandeling langs de grachten is een must. De grachten liggen in halve cirkels rond het stadscentrum: Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht.. Noem maar op! Het is er peperduur om te wonen, maar erg gezellig om te kuieren met het bootje of op een terras ernaast.
Aan de Prinsengracht 263 ligt het Anne Frankhuis. Het Joodse meisje van het wereldberoemde dagboek dook hier samen met haar familie onder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt voorbij de kast die de aanwezigheid van de achterkamer moest verbergen. Een erg beklijvend bezoek! Tip: het museum trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Je reserveert je tickets best een paar maanden op voorhand tenzij je enkele uren wil aanschuiven.

Knallen in de Jordaan

In het zuiden geven de grachten uit op de Amstel, in het noorden op het IJ. Daar ligt het historische Scheepvaartmuseum met de op één na grootste maritieme collectie ter wereld. Als je bedenkt hoeveel watertjes er door Nederland kronkelen, is het geen wonder dat dit museum de schatkamer van de successen van de Nederlands zeevaart huisvest.
Naast de grachtengordel struin je in de Jordaan: de beroemde volkswijk. Zelfs naar Nederlandse begrippen zijn de huisjes piepklein, het leven ligt op straat en vooral in de kroegen. Uit de boxen knalt de muziek, alle stijlen door elkaar, ja ook André Hazes en René Froger. Wie moe gewandeld is kan een Heineken drinken, de brouwerij ligt enkele honderden meter verderop.


Musea bij Vondel

Bijna buiten de drukte van het centrum ligt het Museumkwartier aan het Vondelpark. Drie musea met wereldfaam staan gewoon naast elkaar: een topaffiche voor enkele uren tot enkele dagen kijkgenot.  De drie vullen elkaar mooi aan: de wereldvermaarde oude Nederlandse meesters zoals Vermeer, Hals en Rembrandt vind je in het ‘Rijks’. Het hoogtepunt van dit museum bevindt zich in de 'Nachtwachtzaal' aan het uiteinde van de eregalerij. Hier bewonder je het wereldberoemde schilderij 'Nachtwacht' van Rembrandt.
In het ‘Van Gogh’ hangt een prachtige collectie van meer dan duizend schilderijen, tekeningen en brieven uit het leven van de melancholische doch bekendste schilder ter wereld. Dit is de trekpleister om zijn bekendste werken zoals 'De aardappeleters', 'Het gele huis' en 'Zonnebloemen' te bezichtigen.

Het laatste luik van het museumkwartier bestaat uit het ‘Stedelijk’. Dit museum breekt helemaal met de stijl van de twee andere musea. Het exposeert moderne kunst en vormgeving maar ook fotografie. Ga op zoek naar kusntwerken van Mondriaan, Appel en de Cobra-beweging.

Hippe traditie

Amsterdam bezoeken betekent ook al je zintuigen openzetten voor de hippe traditie van de stad. Al sinds de jaren 60 borrelen hier politieke en creatieve stromingen. Nederland was vanwege het tolerante drugsbeleid meteen een paradijs voor de hippiecultuur. Amsterdam werd gebombardeerd tot het centrum van revolutionair denken en de 'hippiehoofdstad' van Europa. Het Vondelpark en de Dam waren de 'hotels' bij uitstek voor heel wat langharige, gitaar spelende bloemenkinderen. Geen wonder dat John Lennon en Yoko Ono tijdens hun huwelijksreis in 1969 een week lang 'bed-in for peace' hielden in het Hilton. Deze kamer kan je trouwens nog steeds op aanvraag bezoeken!

Ook vandaag nog scanderen Tibetanen op de Dam

De hippiecultuur is tijdens een eerste glimp van de stad misschien niet meer zo opvallend, maar de sfeer hangt er nog steeds. Ook vandaag nog scanderen Palestijnen, Hare Krishna’s en Tibetanen naast elkaar op de Dam. De kunst in de winkeltjes refereert overduidelijk naar de hippies. Vele onderwerpen waarover de Amsterdamse hippies protesteerden, zijn nog steeds voer voor discussie. Wie het wat avontuurlijker wil kan zijn gading vinden in de hoerenbuurt op de Wallen of de uitgebreide gay scene. Of een bezoekje plegen aan één van de meer dan 150 coffeeshops die het open en tolerante karakter van de stad des te meer beklemtonen. Kortom, de stad ademt nog steeds de vrije en creatieve sfeer van toen.

Eten, drinken, cultuur en winkelen

1. Snuif de Amsterdamse volkssfeer op in Café Bolle Jan. Bolle Jan is de vader van crooner René Froger, nu runt dochter Nancy deze bruine (mini-)kroeg in de Jordaan.
2. In de Beurs van Berlage komt cultuur in alle vormen samen. Vroeger een handelsbeurs, sinds 1985 een grote culturele verzamelplaats met exposities, congressen en andere cultfestivals.

3. Madame Tussauds: ook in Amsterdam, met o.a. Koning Willem-Alexander en Maxima, Adele, Sven Kramer en alle andere vedetten.

4. Warenhuis De Bijenkorfis samen met Harrods een norm in department stores. Je vindt er alle luxe merken onder één dak.

5. Voor boekenliefhebbers zijn Scheltema en Athenaeum verplichte stops. Je kan rond snuisteren tussen de duizenden boeken en op zoek gaan naar de meest unieke exemplaren op één van de vijf verdiepingen.