De mooiste bestemmingen van Polen: Gdansk, Wroclaw, Pommeren en Klein-Polen

Ontdek de prachtige combinatie van natuur en cultuur in de noordelijk gelegen regio Pommeren en zijn historische hoofdstad Gdanksk. Droom weg in Wroclaw, tijdens je wandeling op de oevers van het Venetië van Polska. En geniet van een ontdekkingstocht naar de diverse rijkdommen van Klein-Polen.

Het prachtige Pommeren en zijn historische hoofdstad Gdansk

Pomorski is de Poolse streek bij uitstek om te genieten van de perfecte balans tussen een stadsbezoek met architecturale hoogstandjes en een prachtige ontdekkingstocht door de natuur. De streek concentreert zich rond de zogeheten Driestad: het 1000 jaar oude Gdansk en de zustersteden Sopot en Gdynia.

De combinatie van een eeuwenoude geschiedenis en de ligging aan de Oostzee tovert Gdansk om tot één van de populairste vakantiebestemmingen in Polen. Ooit was het één van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden. Culturele en commerciële banden met de Lage Landen ontbraken niet. Hier herbeleef je ook de geschiedenis van de Solidarnosc, de Poolse beweging die zich hevig verzette tegen het communisme.

Gdansk is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galerijen. De Lange Straat en Lange Markt zijn populaire plekjes om bijzondere gebouwen uit de Hanzeperiode te bezoeken. De stad heeft, zoals vele Poolse steden, een uitgebreid uitgaansleven met discotheken, cafés en terrasjes.

Havenstad Gdansk, thuishaven van Solidarnosc

In Danzig, het huidige Gdansk, is de geschiedenis bij elke stap voelbaar. Je vindt er de scheepswerven, waar een besnorde vakbondsleider verantwoordelijk was voor de afschaffing van het communisme. Dichter bij de zee, aan de Westerplatte, begon de Tweede Wereldoorlog.

Een wandeling door het centrum achter de oude haven voelt als thuiskomen. Dit is niet zo verrassend wanneer je bedenkt dat de bouwstijl verwant is aan de patriciërswoningen in de Lage Landen van de zestiende en zeventiende eeuw. De intensieve contacten met de Vlaamse en Nederlandse kooplieden, de immigratie en het aantrekken van Hollandse bouwmeesters, maakten van Gdansk in de zestiende eeuw een stad die meer Noord-Europees dan Pools was. En uiteindelijk ook bleef.

De gigantische reclamepanelen, splinternieuwe vestigingen van internationale bankgroepen en fastfoodketens verklappen dat de eenentwintigste eeuw meer dan ooit om de hoek loert. Gelukkig is er van overdaad geen sprake. Gdansk doorstond de tand des tijds en behoudt zijn eigenheid tijdens de voortdurende globalisering en standaardisering. Toerisme is niet weg te denken. De prijzen voor accommodaties en maaltijden zijn misschien gestegen, maar de kwaliteit maakt dezelfde beweging. Kortom, het land moet niet onderdoen voor een andere Europese bestemming.

Wroclaw, het Venetië van Polen

Wroclaw is één van de oudste en mooiste steden in Polen, in het hart van Neder-Silezië. De stad is gebouwd op een aantal kleine eilandjes en pronkt daarom met de naam ‘klein Venetië’. Wroclaw werd verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2016 en won de eerste plaats in de wedstrijd ‘Best European Destinations 2018’. Elk jaar bezoeken er zo’n vier à vijf miljoen toeristen het Venetië van Polen.

Wraclow is gebouwd op twaalf eilandjes in de rivier de Oder, die zich opsplitst in verschillende kanalen. Doordat de Oder een dominante plek inneemt, werden de oevers van de rivier ingericht als boulevards. Het straatbeeld wordt gevuld door meer dan 100 bruggen. De Grundwaldzki-hangbrug uit 1910 is met z’n 116 meter lengte één van de symbolen van de stad.

De pittoreske Tumski-brug leidt naar het eiland Ostrow Tumski, het oudste en het meest schilderachtige gedeelte van Wroclaw middenin de rivier. Verdwaal in de kleine straatjes, bewonder de oude architectuur en bezoek de kerk van het Heilig Kruis en de Kathedraal van Sint-Jan-de-Doper. Hier kan je op één van de torens genieten van een indrukwekkend panorama over de stad.

De culturele en natuurlijke rijkdom van Klein-Polen

Heel wat elementen van de geschiedenis, de gewoonten en gebruiken van Polen vinden hun oorsprong in de regio Klein-Polen, ook wel Malopolska genoemd. Geen enkele andere Poolse regio beschikt over dit aantal betoverende sites, charmante dorpjes, rijke herenhuizen, kerken en prachtige kasteelruïnes. Ook natuurliefhebbers vinden er hun gading: ongerepte bossen, grillige rotsen, snelle waterwegen en het spectaculaire, met hoge pieken pronkende Tatragebergte getuigen van een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed.

In het zuiden van het land rijst de Tatra, de enige Alpine bergen in Polen, hoog op. Verder oostwaarts domineren het Beskidygebergte en de Pieninybergen het landschap. De Beskiden zijn glooiende heuvels en bergen met een hoogte van ongeveer 2000 meter, bedekt met prachtige bossen, velden en baaien. De kalkstenen rotsmassa’s, canyons en grotten van Pieniny zijn een natuurlijk monument op wereldschaal.

De natuurpracht van Klein-Polen wordt beschermd in honderden natuurreservaten en landschapsparken. Zes nationale parken bevinden zich op het grondgebied van de provincie binnen een straal van zo’n 160 kilometer. Dat is een uniek fenomeen, zelfs in de wereld! Eén van deze parken is het Tatrzanski Nationaal Park. De fauna en flora van een afgescheiden gedeelte van het Tatragebergte wordt beschermd. Ze zetten zich in voor het behoud van de biosfeer van dieren die in het reservaat leven, zoals de murmeltier (een soort marmot), de adelaar en de bruine beer. Deze inspanningen werden beloond met een plekje op de UNESCO lijst.